Installatievervanging huurwoningen Domesta, Hoogeveen

Decorative brandbar

Installatievervanging huurwoningen Domesta, Hoogeveen

Nefit VentiLine, Nefit ProLine NxT en PV-panelen

Zorg voor hedendaags comfort en een aanzienlijk lagere energierekening voor de huurders van 162 woningen in Hoogeveen. Met daarbij de inzet van een warmtepomp. Dat was de opdracht die Langeland-Borgman Installatietechniek uit Coevorden kreeg van de Drentse woningcorporatie Domesta. Er werd gekozen voor de combinatie van de Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp, de Nefit ProLine NxT en zes PV-panelen op het dak.

Meer comfort, lagere woonlasten

Domesta is een maatschappelijk gedreven woningcorporatie. Met betaalbare woningen voor mensen met een krappe beurs en mensen die om andere redenen moeilijk zelf een woning kunnen regelen. Juist voor deze doelgroep is de combinatie van optimaal wooncomfort en zo laag mogelijke woonlasten belangrijk. En dus investeert de woningcorporatie in de verduurzaming van woningen. Dat geldt ook voor 162 huurwoningen in Hoogeveen, waar de bestaandeHR-ketel en het zonneboilersysteem sterk zijn verouderd en waarvan onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Domesta belast de investering in een nieuwe, duurzame installatieniet door aan haar huurders.

Hybride installatie

De drie monumentale panden op het terrein zijn geïsoleerd en voorzien van een HR-ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Voor verwarming en warm tapwater staat in elk gebouw een hybride Nefitinstallatie opgesteld. Een combinatie van:

Compacte oplossing gevraagd

Langeland-Borgman Installatietechniek adviseert om niet voor een lucht/water-warmtepomp met een buitenunit te kiezen. Want voor een buitenunit is in de tuin van de compacte huurwoningen geen plaats. Er wordt gekozen voor de compacte Nefit ProLine NxT HR-ketel (CW4), de Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp en PV-panelen op het dak (6 x 300 W).

Ventilatielucht als warmtebron

De Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp zorgt voor ventilatie een gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. Kan de warmtepomp niet volledig aan de vraag voldoen, dan springt de Nefit ProLine NxT HR-ketel bij. Zo ontstaat een hybride systeem dat aanzienlijk energie bespaart.

Flinke energiebesparing

Het is voor woningen met mechanische ventilatie de ideale oplossing. Bovendien is de VentiLine eenvoudig te installeren en onderhoudsarm. De PV-panelen op het dak leveren gratis energie voor onder meer de ventilatiewarmtepomp en de HR-ketel. De nieuwe installatie zorgt ervoor dat hier in één keer de stap van label C naar label A wordt gemaakt. De besparing op de energiekosten wordt geschat op 35% tot 40%..

Met subsidie, extra aantrekkelijk

Met twee subsidies is de investering in een hybride installatie met Nefit VentiLine extra aantrekkelijk:

STEP-subsidie

De stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) biedt woningverhuurders in de gereguleerde huursector subsidies voor de verduurzaming van woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. De subsidiebedragen zijn gekoppeld aan een te bereiken minimale Energieprestatie Index (EI).

ISDE-subsidie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie maakt de aanschaf van onder meer warmtepompen en zonneboilers aantrekkelijk. De regeling is bestemd voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers.

Kijk voor meer informatie over subsidies op www.rvo.nl

Betrokken partijen:

Opdrachtgever: woningcorporatie Domesta (Hoogeveen)
Installateur: Langeland-Borgman Installatietechniek (Coevorden)

Downloads

Installatievervanging huurwoningen Domesta, Hoogeveen

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch