Nefit EnviLine all-electric warmtepomp in woonzorgchalet Maasland

Decorative brandbar

Gasloze oplossing op basis van duurzame, praktische en financiële afwegingen

Jaarlijks worden er in Nederland tussen de 12.000 en 14.000 chalets gebouwd. Het merendeel is bestemd voor de recreatieve markt. Maar door de groeiende stijgt de vraag naar mantelzorgchalets. Een goed voorbeeld is het nieuwe woonchalet op het erf van een woonboerderij in Maasland. Een gasloze Nefit EnviLine lucht-water warmtepomp zorgt er voor duurzame verwarming en warm water.

In het nieuwe mantelzorgchalet in Maasland woont de voormalige bewoonster van de woonboerderij. Haar dochter is met haar gezin inmiddels ingetrokken in die woonboerderij. Mevrouw verhuist dus naar een kleinere woning, blijft op hetzelfde erf wonen en is verzekerd van de eventuele zorg van haar dochter.

Beperkte ruimte, dus maatwerk

Oudere mensen hebben vaak minder behoefte aan een grote woning. Je moet het tenslotte ook allemaal schoonmaken en onderhouden. Om comfortabel te kunnen wonen in een negentig tot honderd vierkante meter tellend chalet, is de bouw ervan maatwerk. Dat geldt ook voor de keuze en de montage van de installatie.

Kostenafwegingen

Een gasleiding vanaf de woonboerderij doortrekken naar het chalet bleek kostbaar. Ook propaangas, dat veelal de oplossing is op campings en recreatieparken, is duur. Een kuub propaangas kost vandaag de dag tussen de 4,5 en 5 euro. De reden voor steeds meer camping- en recreatieparkeigenaren om uit te kijken naar nieuwe, duurzame en goedkopere alternatieven.

Nefit EnviLine

  • Lucht-water warmtepomp
  • Verwarming en warm tapwater
  • Koeling
  • All-electric: geen gasaansluiting nodig
  • Split buitenunit
  • Maximale cv-aanvoertemperatuur: 55 °C (Split)/62 °C (Monoblock)
  • Gekozen afgiftesysteem: lagetemperatuur vloerverwarming
  • Optie: Nefit zonnepanelen (Smart Grid)

Gasloze installatieoplossing

In Maassluis werd voor een duurzame, gasloze oplossing gekozen. Met het oog op het gunstige kostenplaatje en de ambities van Nederland om versneld van Gronings aardgas af te stappen. De keuze viel op een all-electric Nefit EnviLine lucht-water warmtepomp met een vermogen van 5 kW. De Split buitenunit aan de zijkant van het chalet haalt energie uit de buitenlucht, de binnenunit zet deze om in warmte voor verwarming en warm tapwater.

LTV-afgiftesysteem en zonne-energie

Als afgiftesysteem werd gekozen voor lagetemperatuur vloerverwarming in alle vertrekken en een lagetemperatuur badkamerradiator. Radiatoren in alle ruimten was ook een optie, maar met vloerverwarming wordt het hoogste rendement behaald. Twaalf PV-panelen met elk een vermogen van 290 Wattpiek leveren de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp en het huishouden.

Productspecificaties

TypeSplit 5.0 E-S
Vermogen (A7/W35)* (kW)5,0
COP (A7/W35)*4,7
Koelvermogen (A35/W18)* (kW)5,0
Geluidsniveau dB(A)52
Afmetingen buitenunit (mm)h830xb950xd330
Gewicht buitenunit (kg)60
Afmetingen buitenunit (mm)h700xb490xd400
Gewicht binnenunit (kg)41
Energielabel7736701150

7736701150

Betrokken partijen:

Opdrachtgever: Duo Car chaletbouw, Vlaardingen
Installateur:
E&A Installatietechniek

Downloads

Maasland, Nefit EnviLine all-electric warmtepomp

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch