Duurzaam wonen: stroom, gas of beide

Decorative brandbar

Duurzaam wonen

Waar begin je en hoe pak je het aan?

Duurzaam wonen ís de toekomst

Wist je dat 95% van alle huizen in ons land aardgas gebruikt voor verwarming, warm water en koken? In 2050 wil de overheid dat we gasloos wonen. Miljoenen huishoudens, dat is een hele operatie. Met de verder stijgende gasprijs, is het verstandig na te denken over je mogelijkheden. Zo bespaart de nieuwe generatie hr-ketels al veel gas en dus CO2. Ze zijn bovendien klaar voor hybride: je kunt ze achteraf altijd uitbreiden met een hybride warmtepomp om je gasverbruik 70% te verlagen. Wil je of helemaal gasloos verwarmen, dan kun je kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Jouw verwarming, jij kiest.

Nu al verduurzamen of liever wachten?

Het is nog geen 2050, dus je hebt nog even. Maar waarom wachten? Eén ding dat meteen in het oog springt, zijn de kosten. In aanschaf is een cv-ketel nog altijd een stuk goedkoper dan een warmtepomp. Maar die kosten verdien je terug met een lagere energierekening vanaf dag één. En je krijgt een flinke subsidie op je aankoop. Geen zin in die investering? Een warmtepomp huren kan ook!

Slim verduurzamen

Elektrisch koken en verwarmen bestaat natuurlijk al langer, maar dat kost nog best veel stroom. Koken met inductie, stadsverwarming en verwarmen met zuinige elektrische warmtepompen zijn slimme oplossingen voor dat probleem. Toch zal de vraag naar stroom explosief toenemen. Daarom zullen we onze woningen bijvoorbeeld nog beter moeten isoleren.