Subsidie aanvragen voor een warmtepomp of zonneboiler. Hoe werkt het?

Decorative brandbar
  • Home
  • consument

  • voor-je-aankoop

  • Subsidies en regelingen

Subsidies en regelingen

Wat is ISDE-subsidie?

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een regeling vanuit de overheid voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers om te helpen met het financieren van verduurzaming van de woning. Je kunt met deze subsidieregeling in aanmerking komen voor een aantrekkelijke vergoeding bij aanschaf van:


  • zonneboilers;
  • (hybride) warmtepompen;
  • warmtenetaansluitingen;
  • isolatiemaatregelen;
  • een elektrische kookvoorziening.

Het budget is in 2023 verhoogd, van €350 miljoen naar €560 miljoen. Ieder jaar komt er nieuw budget vrij. Deze regeling loopt door tot 2030.

Wanneer kom je in aanmerking voor subsidie?

Om in aanmerking te komen voor subsidie, zijn er verschillende voorwaardes opgesteld voor een warmtepomp en/of zonneboiler. De voorwaardes waar je aan moet voldoen bij zowel een warmtepomp als zonneboiler zijn als volgt:

  • De zonneboiler/warmtepomp is een nieuw product dus géén tweedehands of gebruikt product;
  • U laat de zonneboiler en/of warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar voor januari 2019. Is dit niet zo? Dan moet je kunnen aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd;
  • De warmtepomp en/of zonneboiler moet eerst geïnstalleerd worden, daarna kan je pas de subsidievraag indienen;
  • De warmtepomp en/of zonneboiler is geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf. Dit mag je niet zelf doen;
  • Je hebt bezit over een factuur en betaalbewijs van de aankoop en installatie van uw warmtepomp/zonneboiler;
  • De aanvraag voor subsidie moet binnen 24 maanden na de installatie van de zonneboiler/warmtepomp worden ingediend.

Daarnaast moet een zonneboiler altijd bestaan uit collectoren én een boilervat. Bij aanschaf van een warmtepomp is het belangrijk om te onthouden dat de warmtepomp een maximaal thermisch vermogen van 400 kW mag hebben, voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximaal thermisch vermogen van 500 kW. Je mag géén subsidie aanvragen voor een warmtepompdroger, alleen voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Subsidies verschillen per installatie. Dit hangt af van de soort aankoop die je doet. Kies je voor een warmtepomp. Dan zal het subsidiebedrag hoger zijn dan bij een zonneboiler. Dit komt natuurlijk ook doordat de aanschafwaarde van een warmtepomp een stuk hoger ligt dan die van een zonneboiler. Om een indicatie te krijgen van het subsidiebedrag dat je mogelijk terug krijgt kan je kijken naar de meldcodelijst. De meldcode lijst voor warmtepompen vind je hier en die van de zonneboiler hier.

Hoeveel subsidie kun je verwachten? Met de ISDE-rekentool van de RVO voor woningeigenaren krijg je een schatting van het subsidiebedrag. Om een juiste schatting te geven, is het belangrijk dat je weet welke maatregelen je gaat uitvoeren. Ook is het belangrijk dat je de rekentool volledig invult.

Je aanvraag voorbereiden

Heb je inmiddels gecheckt of je voldoet aan alle voorwaardes voor de regeling? Dan is het tijd om daadwerkelijke stappen te ondernemen. Allereerst is het belangrijk om een warmtepomp of zonneboiler nieuw aan te schaffen. Onthoud dat deze geïnstalleerd moet worden door een erkend installateur. Zodra je dat allemaal geregeld hebt kan je de aanvraag indienen, zorg daarbij wel voor een aankoop én betaalbewijs.

Je aanvraag indienen

Zodra je alle bovenstaande zaken hebt geregeld, is het tijd om je aanvraag daadwerkelijk in te dienen. De aanvraag van de subsidie moet binnen 24 maanden na de installatie gedaan worden. De toekenning van de subsidie volgt in de meeste gevallen binnen 8 weken. Daarna zal het bedrag 1 week na de toekenning worden overgemaakt.

Warmtepompen en zonneboilers van Nefit Bosch

Heb jij nog geen keuze kunnen maken over welke warmtepomp of zonneboiler jij wilt aanschaffen? Vraag dan vrijblijvend advies aan of vind een installateur bij jou in de buurt.