De energie van … Patrick Helsdingen

Decorative brandbar

25-04-2019

De energie van … Patrick Helsdingen

Zijn grote passie zijn de grote industriële ketels met veel techniek erin. Vooral WKK’s, waarin motoren- en generatortechniek worden gecombineerd. Met zijn werk is hij daar dag in dag uit mee bezig. Nefit sprak met Patrick Helsdingen, service monteur bij Bosch Thermotechniek Nederland.

Van ketels tot WKK’s

‘Ik heb een vaste groep van vijf collega’s en samen vormen wij het Bosch Service Team’ vertelt Helsdingen. Zij verzorgen alle service en onderhoud voor de klanten in industrie en utiliteit. Van aluminium en gietijzeren Bosch-ketels met groot vermogen tot WKK’s en complete oplossingen voor stadsverwarming en bioafvalcentrales. ‘Het compleet van nul af aan opbouwen van een 12-cylinder WKK-systeem in Wildlands Emmen vond ik een prachtig project’ blikt Helsdingen terug. Ook de installatie van reusachtige Bosch-ketels in de hulpwarmtecentrale van het warmtenetwerk in Lent wordt genoemd. Het volledig strippen van een installatie, het doen van alle onderhoud en alles weer heel secuur in elkaar zetten. En dan weer starten, zien dat ales weer als een zonnetje draait en weten dat de klant tevreden is gesteld.

Energietransitie

De komende decennia is de energietransitie dé grote uitdaging voor klanten. Elektrificering van processen en/of het gebruik van groene gassoorten in de industrie? De opkomst van warmtenetten? Volgens Helsdingen gaan we het allemaal meemaken. ‘Wij hebben oplossingen in huis die daarvoor kunnen worden ingezet. Ook voor mij persoonlijk zijn al die ontwikkelingen een enorme uitdaging. Ik ben dan ook nog lang niet uitgekeken op dit boeiende vakgebied’ sluit Helsdingen af.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch