HR-ketel nog steeds het populairst

Decorative brandbar
Blog Altijd warm water was onze belangrijkste voorwaarde

Meeste consumenten kiezen nog voor HR-ketel

07-09-2020

Recordjaar voor HR-ketels

In 2019 zijn er 450.000 HR-ketels verkocht, bijna 5% meer dan in 2018. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2020, een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door Natuur & Milieu. Ook over het totaal van de afgelopen zes jaar is er sprake van een stijgende trend. Het gaat dan hoofdzakelijk om de vervanging in de bestaande bouw. In de nieuwbouw worden steeds minder woningen op aardgas aangesloten, sinds er geen aansluitplicht meer geldt.

Warmtepomp grootste stijger
Van alle verwarmingstechnieken is de warmtepomp relatief de grootste stijger. In 2019 zijn 45.000 warmtepompen voor verwarming verkocht, een groei van 25% ten opzichte van 2018. In absoluut aantal blijft de warmtepomp echter sterk achter bij de HR-ketel. Een deel van de hr-ketels wordt geïnstalleerd in combinatie met een warmtepomp, in een hybride-installatie.

Keuze aan de markt
Nefit Bosch is niet verbaasd over deze cijfers. “Wij onderschrijven van harte de ambities uit het Klimaatakkoord en hebben alle opties in huis: van all-electric warmtepompen en hybride installaties tot elektrische toestellen en de vertrouwde hr-ketel,'' zegt Jan Blom van Nefit Bosch. ''Voor veel huiseigenaren blijkt een all-electric warmtepomp nog een stap te ver. Het huis is er niet voor uitgelegd of het past niet in het financiële plaatje. Ze kiezen dan toch voor een nieuwe HR-ketel, soms aangevuld met een warmtepomp of zonneboiler. Wij hebben alle mogelijkheden in huis, de keuze is uiteindelijk aan de markt.”

2050: alle woningen aardgasloos
De ambitie van het kabinet is dat in 2050 alle ruim 7 miljoen huizen van het aardgas af moeten zijn. In 2018 is de gasaansluitplicht voor nieuwbouw komen te vervallen. Maar in de jaren ervoor steeg bij nieuwbouwhuizen de verkoop van HR-ketels juist. Omdat een HR-ketel tot zo'n 15 jaar meegaat, zit een groot deel van de recente nieuwbouw nog tot na 2030 aan het gas vast.

Bron: Natuur & Milieu

Lees ook

Titeldatumdownload
Meeste consumenten kiezen nog voor HR-ketel7/9/2020
Heropening Subsidieregeling energiebesparing8/6/2019
Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken7/2/2019
Test met 1000 cv-ketels op waterstof6/25/2019

Natuur & Milieu

Blijkt uit recent onderzoek van Natuur & Milieu