All-electric luchtwarmtepompen voor nieuwbouwappartementen in Borne

Decorative brandbar

All-electric luchtwarmtepompen voor nieuwbouwappartementen in Borne

Onderdeel van nieuwbouwplan Bornsche Maten in Borne zijn twee appartementencomplexen. Met respectievelijk drie woonlagen waar vijftien koopappartementen worden gerealiseerd en vier woonlagen met 27 huurappartementen. Beide complexen zijn gasloos, alle appartementen werden door MorrenhofJansen installatiebedrijven voorzien van een Nefit EnviLine Tower all-electric luchtwarmtepomp

De EPC, een gasloze oplossing, energiezuinigheid en optimaal comfort waren bij de installatiekeuze bepalend in dit project. Net als de compactheid van de installatie en de aantrekkelijke prijsstelling.

Nefit EnviLine Tower

De keuze voor Nefit warmtepompen werd bovendien gemaakt op basis van eerder opgedane goede praktijkervaringen. In dit geval werd gekozen voor 42 EnviLine Tower luchtwarmtepompen met geïntegreerde warmtevoorraad (190 liter) en een vermogen van 5kW. Op het dak van beide complexen werden de split-buitenunits geplaatst. Daar liggen ook PV-panelen voor de duurzame opwekking van elektriciteit. Het afgiftesysteem bestaat uit lagetemperatuur vloerverwarming

Logistieke uitdaging

Binnen het bouwteam werd een uiterst efficiënte LEAN-planning gehanteerd. De uitdaging voor het installatiebedrijf was om keer op keer na het bouwen van elke bouwlaag de warmtepompen te plaatsen. In nauwe samenwerking met onder andere Nefit Bosch is dat uitstekend gelukt.

Prefab oplossing

De complete installatie, inclusief warmtepomp, mechanische ventilatiebox en verdeler, werden in het distributiecentrum prefab op een montageframe geplaatst en ingeseald. Ze werden per bouwlaag geleverd en in de woningen gehesen en geplaatst. Daar waren alle leidingen al in de vloer gestort en de aansluitingen geprepareerd. De volgende woonlaag werd daarna direct gebouwd, de installatie kon dankzij de prefab constructie heel eenvoudig plug and play worden aangesloten. De buitenunits werden geleverd en aangesloten nadat het bovenste dak ook op de wooncomplexen werd gezet. Van geluidsoverlast is geen sprake. De buitenunits voldoen aan alle geldende normen.

Voordelen:

  • All-electric oplossing, geen gasaansluiting nodig
  • Alles-in-één-binnenunit
  • Geïntegreerde rvs boiler (190 liter)
  • Maximale cv-aanvoertemperatuur: 55°C (Split), 62°C (Monoblock).
  • Cv-aanvoertemperatuur tot 80°C m.b.v. elektrische naverwarmer (voor bijv. thermische desinfectie van de boiler.
  • Koeling tot aangename waarden
  • Aantrekkelijke ISDE-subsidie mogelijk
TypeSPLIT 5.0 T-S
Vermogen (A7/W35)* (kW)5,0
COP (A7/W35)*4,7
Koelvermogen (A35/W18)* (kw)5
Geluidsniveau dB(A)52
Afmetingen buitenunit (mm)h830xb950x330
Gewicht buitenunit (kg)60
Afmetingen binnenunit (mm)h1800xb600xd660
Gewicht binnenunit (kg)140
Energielabel7736701143

7736701143

Downloads

Borne, Nefit EnviLine Tower lucht-water warmtepomp (5kW)

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch