16-11-2023
Wat is de volgende stap voor de warmtepomp?
Uit de presentatie van het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 op het Congres Doorbraak van de Warmtepomp kwamen er antwoorden op deze vraag. We sommen de belangrijkste bevindingen op.
De warmtepomp breekt door in 2023
Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024, opgesteld door DNE Research en Warmte365, voorspelt dat in 2023 167.000 warmtepompen zullen worden geĂŻnstalleerd in de woningbouw. Volgens Daan Jasen, hoofdonderzoeker van DNE Research toont deze groei aan dat de warmtepomp zijn doorbraak heeft bereikt.
Vorig jaar werden er 110.000 warmtepompen geĂŻnstalleerd. Dat waren er 10.000 meer dan de verwachting. Die groei lijkt zich dit jaar door te zetten, met meer dan een verdubbeling van het aantal warmtepompen in de bestaande bouw.
Kan Europa 60 miljoen warmtepompen installeren zonder F-gassen?
Na de goedkeuring van Europese beleidsmakers voor een strengere F-gassenverordening lijkt het gebruik van populaire koudemiddelen af te nemen. De European Heat Pump Association maakt zich wél zorgen over de uitfasering en waarschuwt dat door onvoldoende warmtepompen consumenten terug moeten naar fossiele boilers. Het Europese Parlement wilt zo min mogelijk F-gassen vanwege de schadelijke effecten op het milieu. Vanaf 2036 mag 15% van het gemiddelde tussen 2011 en 2013 aan F-gassen op de markt komen. Het gebruik van F-gassen met een opwarmingspotentieel boven 150 in warmtepompen en airco's onder 12 kW vanaf 2027 verboden. Alhoewel er bezwaren zijn lijkt het voorstel waarschijnlijk te worden aangenomen.
Hoe wordt de utiliteit energieneutraal of zelfs energiepositief?
Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Het Europees Parlement heeft ingestemd dat ze streven naar minimaal 42,5% hernieuwbaar energieverbruik in 2030. Om dit te bereiken keurde ze een snellere goedkeuringsprocedure goed voor nieuwe installaties van hernieuwbare energie. Lidstaten zouden maximaal 12 maanden nodig moeten hebben voor het goedkeuren van nieuwe hernieuwbare energie-installaties. Hierdoor moeten vergunningen voor utiliteitsgebouwen voor grootschalige warmtepompen sneller worden afgehandeld. Het doel is dat utiliteitsgebouwen in 2050 energieneutraal zijn.
Bron: Duurzaamverwarmd.nl